BERT daagt scholieren uit om een mobiel station te ontwerpen

Op woensdag 2 oktober vond de kick-off van de BElgian Railways competition for Technicians (BERT) plaats, onze jaarlijkse wedstrijd voor jongeren uit het beroeps- en technisch onderwijs en de STEM-scholen.
De uitdaging van deze 9de editie? Ontwerp het mobiele station van morgen. Studenten uit zo’n 15 scholen woonden de projectvoorstelling bij!

De studenten worden uitgedaagd om een modulair station te bouwen dat de reizigers tijdens werken, festivals, en andere evenementen met veel reizigers toch de nodige functionaliteiten en comfort biedt. Het station moet er bovendien goed uitzien, duurzaam zijn, toegankelijk zijn voor mensen met een beperking en enkele vaste aspecten huisvesten als informatieschermen, luidsprekers, brandalarmen, camera’s en signaleticaborden. Bovendien mogen de studenten creatief zijn en nieuwe technologieën integreren.

Finale in Train World

De leerlingen werken het hele schooljaar samen met hun leerkrachten aan het project, begeleid door ingenieurs en architecten van NMBS.

De finale vindt plaats op 20 mei 2020 in Train World, het museum van NMBS. Dan kunnen de deelnemers hun mobiel station voorstellen aan de hand van een maquette of 3D-plan. NMBS en HR Rail belonen de winnende scholen met een mooie geldprijs, de leerlingen kunnen een mooi bedrag aan reischeques in de wacht slepen.

In samenwerking met HR Rail is NMBS continu op zoek naar gemotiveerde kandidaten (in vele gevallen voor de invulling van technische vacatures) om mee te bouwen aan de mobiliteit en de stationsinfrastructuur van morgen. BERT brengt scholen en bedrijven dichter bij elkaar én maakt leerlingen warm voor een job bij NMBS.

Lees meer over het project van dit jaar.