Je interview voorbereiden doe je zo!

Je hebt een vacature gevonden, maar je vraagt je af: 'hoe bereid ik me voor op een interview?'. Daarbij helpen wij je een handje! Hieronder enkele topics waar je best over nadenkt en andere zaken waar je je aan kan verwachten tijdens een interview. 

Waar kan jij je zeker aan verwachten tijdens een interview bij Infrabel?

Wie zal je ontmoeten?

Meestal zijn er bij Infrabel 2 à 3 interviewers aanwezig tijdens het gesprek. Minstens één van hen komt van onze HR dienst. De andere interviewer(s) komen van de dienst waar jij mogelijks zal werken. Zij kennen de job dus als geen ander.

Hoelang duurt het interview en wat wordt er zeker gevraagd?

Je mag ervan uitgaan dat onze gesprekken 30 tot 60 minuten duren. In eerste instantie gaan we na of je de juiste motivatie hebt voor de functie. Daarnaast gaan we ook na of je over de nodige vaardigheden beschikt om de job goed uit te voeren. Dat kan zowel gaan over technische kennis, maar ook over zogenaamde persoonlijke vaardigheden: kan je in teamverband werken? Hoe ga je om met stress? Hoe ga je om met veiligheid? We zijn vooral geïnteresseerd naar voorbeelden uit het verleden die aantonen dat je over deze vaardigheden beschikt.

Welke technische kennis moet je hebben?

Dat hangt van de functie af. In veel gevallen leiden we je volledig op wanneer je bij ons aan de slag gaat. Je moet dus zeker niet alles kennen. Soms peilen we naar een bepaalde basiskennis. Hoe de spoorweginfrastructuur in elkaar zit, leer je in geen enkele school! Een sollicitatiegesprek is een gesprek en een momentopname. We zijn vooral geïnteresseerd in je redenering. Begin dus niet te paniekeren als je een rekenfoutje maakt in een bepaalde berekening, het is vooral de redenering die telt.

Enkele tips voor jou

Zorg dat je al eens naar de websites hebt gekeken en dat je weet wat we precies doen. Denk ook goed na over de reden waarom je voor ons solliciteert en voor welke functie. Ons overtuig je enkel als je zelf ook overtuigd bent en interesse hebt in de job! Lees de vacaturetekst zeker nog eens goed door: heb je de jobinhoud goed begrepen? Ken je de werkomstandigheden (evt. weekend- of nachtwerk, wachtsysteem, buitenwerk)? Is het voor jou mogelijk om in weekends te werken? Op welke manier kan jij aantonen dat je de geschikte kandidaat bent voor de functie?

Zo bereid jij je voor op het interview!

Het kan helpen om enkele standaardvragen op voorhand voor te bereiden. Probeer voor elk antwoord ook een voorbeeld te voorzien. De vragen die je voor je interview kan voorbereiden zijn:

  1. Waarom wil jij bij Infrabel werken?
  2. Waarom heb je voor deze functie gesolliciteerd? Indien van toepassing: waarom wil je van werk veranderen.
  3. Welke ervaring heb je die van toepassing is voor de functie ?
  4. Wat zijn 3 goede en 3 minder goede eigenschappen van jou?
  5. Welke soft skills heb jij? Soft skills zijn  persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden zoals leiding geven, in team werken, assertief zijn, ...
  6. Welke hard skills bezit jij? Hard skills zijn specifieke technische vaardigheden die kunnen worden gedefinieerd en gemeten. Voorbeelden van hardskills zijn vaardigheden zoals: sneltypen, schrijven, rekenen, lezen, lassen, ...
  7. Geen vraag voor jou, maar bereid zeker ook minstens één vraag voor die jij aan het einde van jouw interview kan stellen. Zo toon je extra interesse! Een interview is namelijk nog steeds een solliciatiegesprek.

Ziezo, als je deze voorbereid hebt, zal je zeker en vast een duidelijk interview afleggen. Als laatste: zorg dat je fris en op tijd op de plaats van je interview aankomt en onthoud zeker de naam van de persoon of personen waar je een interview mee hebt. Zo zal je zeker een goede eerste indruk maken.

Nu rest je alleen nog de juiste vacature te vinden en solliciteren maar!