Veelgestelde vragen

Wie is Infrabel en wat doen we?

Infrabel is de beheerder van de spoorwegnetinfrastructuur (de sporen, de dwarsliggers, de ballast, de bovenleidingen, de seininrichting, de bruggen/tunnels boven en onder de spoorwegen, enz.) 

Als motor van de duurzame mobiliteit werken we 24u/24, 7 dagen/7 om een veilig en betrouwbaar spoornet te verzekeren ten dienste van personen en ondernemingen. Aan een kant, regelen we elke dag het treinverkeer om duizenden reizigers veilig op hun bestemming te brengen. En aan de andere kant onderhouden en ontwikkelen we een spoornet om personen en ondernemingen met elkaar te verbinden en mee te bouwen aan de mobiliteit van morgen. 

Infrabel, dat is toch ouderwets, niet?

Integendeel! We investeren jaarlijks ongeveer 1 miljard euro om onze infrastructuur te beheren, te vernieuwen en te ontwikkelen. We volgen de nieuwste tendensen op, we werken met de meest geavanceerde technologie en innovatie krijgt een centrale plaats in ons beroep. In 2021 ontvingen we de RailTech Europe's Infrastructure Innovation Award voor ons project "Betonplaat van Franière".

 

Ik ben op zoek naar een goede baan zonder diploma. Kan ik bij Infrabel komen werken zonder diploma?

Infrabel heeft vacatures voor allerlei profielen. Voor bepaalde functies is een getuigschrift van 4 jaar secundair onderwijs of relevante technische ervaring voldoende. Werken bij de spoorwegen is ook een stiel op zich, daarom voorzien wij interne opleidingen zodat iedereen met de juiste vaardigheden mee aan de veiligheid van het spoornet kan werken.  

Ik heb geen ervaring, kan ik bij Infrabel jobs zonder ervaring vinden?

Ja! Bij de Infrabel jobs is niet altijd ervaring vereist. Voor onze technische jobs zoeken we meestal kandidaten met OF een relevant diploma OF relevante technische ervaring. Onze technologieën leer je in geen enkele school. Daarom biedt Infrabel je een volledige opleiding waarin je wordt ondergedompeld in de wereld van de spoortechnieken.

Ik ben ouder dan 50 jaar, kan ik komen werken bij de spoorwegen?

Ja! Jouw talenten en enthousiasme, daar draait het om, niet om je geslacht, leeftijd of origine.

Bestaat despoorwervenwervenaan nog steeds?

Op de website van despoorwegenwerven.be zal je een link vinden naar de job websites van Infrabel, NMBS en HR Rail. 

Waar kan ik werken bij Infrabel?

Wij zijn verantwoordelijk voor de hele spoorweginfrastructuur in België dus onze medewerkers zitten overal. Op zoek naar een job dichtbij huis? Op onze home pagina kan je de kaart van België met al onze jobs terugvinden. 

Hoe solliciteer ik bij Infrabel?

Zoek op onze jobsite naar vacatures die je interesseren via relevante zoekwoorden of zoek plaats naar keuze. Onderaan de vacatures vind je de stappen van het sollicitatieproces terug. Via de "solliciteer"-knop kan eenmalig een profiel aanmaken en eenvoudig solliciteren.
 

Hoe weet ik of mijn aanvraag is ontvangen?

Nadat je hebt gesolliciteerd, ontvang je van ons een bevestigingsmail op het mailadres dat je bij je sollicitatie hebt opgegeven (check ook zeker je spam!). Via je profiel op onze jobsite kan je ook een overzicht bekijken van jouw sollicitaties onder de tab "sollicitaties".

Kan ik op meerdere vacatures tegelijk solliciteren?

Ja, dat kan. Je kan op onze jobsite je profiel aanvullen zodat je al deze informatie maar één keer moet ingeven voor al je sollicitaties. Onze recruiters kunnen al je sollicitaties bekijken.

Welke voordelen krijg ik als ik bij Infrabel kom werken?

Bij Infrabel werken betekent sowieso een job bij een stabiel bedrijf met uitgebreide opleidings- en carrièremogelijkheden. Ook aan de work-life-balans van onze medewerks hechten we veel belang. Je kan op elke vacature de voordelen terugvinden. Interesse? Neem een kijkje onze jobsite en vind de spoorjob van je dromen.

Veiligheidsonderzoek

De uitoefening van deze functie is afhankelijk van het verkrijgen van een positief veiligheidsadvies, zoals bepaald in de Wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen (Wettekst ).

Als je solliciteert voor deze functie, verklaar je je in principe akkoord met deze veiligheidsscreening. Deze screening gebeurt alleen als je na de selectieprocedure als laureaat uit de bus komt.
Je moet je principiële toestemming formaliseren door het officiële toestemmingsformulier te ondertekenen, dat je samen met je arbeidscontract wordt verstuurd.

Is de beoordeling negatief, dan wordt de selectieprocedure stopgezet of wordt de aanwervingsprocedure geannuleerd.

Wat is het diversiteitsbeleid van Infrabel?

Bij Infrabel waarderen we diversiteit en bouwen we dagelijks met z’n allen aan een inclusieve cultuur. En dit voel je op de werkvloer. Op een respectvolle manier omgaan met elkaars verschillen staat hierin centraal. Wat telt bij ons zijn je vaardigheden en je motivatie.

Mag ik een hoofddoek dragen of me op een andere levensbeschouwelijke manier uiten tijdens het werk?

Levensbeschouwelijke uitingen zijn beschermd door de anti-discriminatie wetgeving. Hoewel er geen definitie bestaat over levensbeschouwelijke uitingen bestaat er geen twijfel over dat het dragen van een hoofddoek hieronder valt. De activiteiten van Infrabel voldoen niet aan de vereisten gesteld in de wetgeving en de gangbare rechtspraak om het dragen van een hoofddoek te verbieden. Hierop bestaat slechts één uitzondering binnen Infrabel en dat is de veiligheid.

Het dragen van een hoofddoek op de werkplek is toegestaan zolang het de veilligheid niet in de weg staat. Indien dit wel het geval is, wordt er samen met de aanvrager en andere betrokken stakeholders (o.a. preventie-adviseur) naar een aanvaardbaar alternatief gezocht.

Ik ben op zoek naar een stage als onderdeel van mijn studie. Kan ik die bij Infrabel doen?

Wij bieden stages aan voor studenten uit verschillende richtingen. Kijk op deze pagina voor een overzicht van onze stages of stuur een e-mail naar StagesInfrabel@hr-rail.be.

Heb je nog vragen over onze stages? Bekijk dan onze FAQ over onze stages.

Ik wil graag als jobstudent bij Infrabel werken. Wat zijn de voorwaarden?

Al de informatie over jobstudenten bij de spoorwegen kan je hier terugvinden.

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden?

Heb je nog verdere vragen over onze jobs? Contacteer de recruiter via de contactgegevens die vermeld staan onderaan de vacature of stuur een mail naar talent@infrabel.be.

Indien je op zoek bent naar informatie over Infrabel als bedrijf zoals onze werven, nieuws, ... bezoek dan zeker onze infrabel website