Sint Lambertusschool Westerlo wint strijd tegen graffiti op treinen

Sint Lambertusschool Westerlo kaapte op 22 mei tijdens de finale van BERT (BElgian Railways competition for Technicians) in Train World, het treinmuseum van NMBS, de hoofdprijs weg.  Ze overtuigde de jury met hun systeem om graffiti op treinen snel te detecteren en te verwijderen. De nationale technologiewedstrijd van de spoorwegen voor leerlingen uit de derde graad van het technisch- en beroepsonderwijs werd al voor de achtste keer georganiseerd.

Strijd tegen graffiti op treinen.

HR Rail en NMBS daagden de technische studenten in heel België uit om een oplossing te ontwikkelen voor dit tweeledige probleem: enerzijds de graffiti zeer snel opsporen nadat die is aangebracht, want vroege detectie vergemakkelijkt het verwijderingsproces, en anderzijds de graffiti op een efficiënte en milieuvriendelijke manier verwijderen.

Sint Lambertusschool Westerlo heeft de jury overtuigd met hun oplossing: zij ontwikkelden zelf een ingenieus systeem waarbij ze een foto maken en deze vergelijken met een standaardfoto zonder graffiti. Als er verschillen worden opgemerkt tussen deze foto’s, dan wijst dit op de aanwezigheid van graffiti en kunnen ze deze lokaliseren. Vervolgens wordt ook het verwijderingssysteem aangestuurd op deze locatie.
Zij gaan aan de haal met € 5000 euro voor de school, en de deelnemende studenten elk met een reischeque ter waarde van € 200.

Proficiat!